Hulladék anyagokból költségmegtakarítás? – Tippek gyártó cégek számára

A gyártással foglalkozó ipari cégek (pl. nyomdák, textilgyárak) számára, az alapanyagokkal való takarékos sáfárkodás fontos feladat a pénzmegtakarítás szempontjából. Ezért a gyártáshoz szükséges anyaghasználat optimalizálása kulcsfontosságú. A tapasztalt cégek – amennyiben a határidő engedi – zömmel összevárják az azonos típusú megrendeléseket, hogy minimalizálják a lehulló anyag mennyiségét.

Hulladék persze mindig keletkezik, amelynek a szakszerű kezelése alvállalkozó segítségével könnyedén megoldható. A BodoSitt csapatával gyorsan és hatékonyan szállítjuk el a felgyűlt hulladékot – legyen szó zsákos hulladékról, vagy konténerben gyűjtött hulladékról -, majd a megfelelő hulladékkezelő telephelyen adjuk le.

De nézzük meg, hogyan lehet még egyet csavarni az alapanyagokon, s még többet kihozni belőlük.

Csomagolás “hordozó anyagokkal”

Az öntapadó anyagokat (pl. dekorációs fóliákat) ún. hordozó anyagokra tekercselik fel a használat előtt, hogy könnyen kezelhető legyen a gyártás és a felhasználás során. Ez a hordozó anyag a fólia felhasználása után sajnos elveszti a funkcióját, ezért sok esetben a kukában végzi. Azonban egy területen még egyszer kiválóan bevethető: a csomagolásnál. 

A gyártó cégek a kész portékáikat a biztonságos szállítás végett alaposan becsomagolják. Ezek a hordozó anyagok pedig erre a célra remek megoldást nyújtanak, hiszen viszonylag vastagabbak, mint egy hagyományos csomagolópapír.

Hulladéknak tűnő anyagok továbbadása kisvállalkozóknak

A nagyban gondolkozó cégek számára a lehulló anyagdarabok (gondoljunk pl. táblás anyagokra A4, A5 méretben) már sem sok mindenre használhatók, hiszen a táblanyomtató gépeket ekkora méretú anyagok újra-felhasználásáért nem érdemes beüzemelni. Azonban számos kisvállalkozó, aki kisebb kaliberben gyárt, örömmel veszi ezeket. – Érdemes velük partneri együttműködéseket kötni.

Hulladéktömörítés: több hulladék egy konténerben

A környezettudatosság iránt legelkötelezettebb gyártó cégek műhelyében is naponta több kiló hulladék keletkezhet. Célszerű az azonos nemű hulladékot konténerbe gyűjteni, s előtte azt hulladékaprító, hulladéktömörítő gépben feldolgozni. Ugyanis ha a hulladék tömörítés nélkül kerül bele a konténerbe, sokkal hamarabb telik meg, s akár ⅓ része kihasználatlan maradhat a rendelkezésre álló térnek.

A hulladék komplett kezelését bízza a BodoSitt csapatára, hiszen a hulladék felpakolásától, az elszállításon át, a kezeléséig elvégezzük a munkát.